miércoles, 17 de marzo de 2010

En Barcelona, debatiendo de Europa y de la Presidencia Española con la Federación de Municipios de Cataluña


En Barcelona, reunido con la la Federación de Municipios de Cataluña -Comunidad cuyo esfuerzo de implicación, promoción y difusión durante la Presidencia Española de la UE está siendo impresionante-, según informa su página web:

"INTERNACIONAL

El paper dels municipis davant els reptes de la Unió Europea

En el marc de la presidència espanyola de la Unió Europea, la Federació de Municipis de Catalunya ha iniciat un cicle de conferències per explicar els treballs i els objectius d'aquest semestre
La primera conferència va tenir lloc el passat dia 12 de març, amb la presència de l'ambaixador en missió especial per a projectes en el marc de la UE, Carlos Carnero.

L'ambaixador va analitzar en quin context s'ha trobat el Govern espanyol en el moment d'assumir la presidència de la Unió Europea. Va plantejar una triple situació: la crisi econòmica, la crisi dels socis internacionals i la crisi de canvi dels comissaris europeus que ha trigat més del previst.

També va expressar que, malgrat això, la presidència espanyola va complint els objectius que s'havia plantejat, concretament en els aspectes següents: a) la resposta a la crisi econòmica, b) l'impuls a les relacions exteriors de la UE, c ) la resposta a la globalització, id) els canvis en la relació de la UE i els ciutadans i ciutadanes.

Pel que fa a la crisi, Carlos Carnero va dir que "necessitem un canvi de creixement diferent". Per altra costat, va ressaltar que la Comissió Europea ha plantejat una comunicació anomenada "una estratègia per un creixement intel • ligent, sostenible i integrador per al 2020" que substituiria l'estratègia de Lisboa.

La Comissió Europea proposa setembre iniciatives emblemàtiques per canalitzar els avenços en cada tema prioritari: a) Unió per la innovació, b) joventut en moviment, c) una agenda digital per Europa, d) una Europa que utilitzi eficaçment els recursos, i) una política industrial per l'era de la mundialització, f) agenda de noves qualificacions i ocupacions, ig) plataforma europea contra la pobresa.

En breu, el Consell europeu discutirà aquesta comunicació atès que encara està en procés d'elaboració i és, per tant, ara, quan el municipalisme ha d'elevar la veu per determinar quins tipus de fons estructurals es crearan i quin serà el protagonisme dels ajuntaments en aquests fons estructurals.

D'altra banda, va ressaltar el paper dels ajuntaments com agents que vinculin la informació europea amb la societat i va defensar la necessitat que en un futur hauria d'haver un / a comissari / a per a les regions i municipis.

Va finalitzar la seva exposició dient que "cal visualitzar i comunicar els treballs d'aquest semestre de la presidència espanyola a la UE ja que és un projecte de país".

No hay comentarios: